Stor hjertelig tillykke til min kære bror

Marni Zachariassen 70 år
Marni Zachariassen er født 25. september 1938 i Norðragøtu på Færøerne.

Marni var 7 år gammel i februar 1946, før han gik på døveskolen i Danmark!

Marni fyldte 65 år på Færøerne i 2003 og han har set sin fødeby i forandret udviklet

Han er den tredje søn af Jákup Sofus Zachariassen (1910-1991) og Annelena (f. Tausen) Zachariassen (1914-1998).
Jákup var søn af Zacharias Zachariassen (1853-1921) i Norðragøtu og Marin Frederikke (f. Jacobsen) fra Skipanes (1879-1957).
Annelena var ældste datter af Hans Tausen fra Hovi, Suðuroy, opvokset i Lamba og Halda (f. Hammer) fra á Hamri, Toftir.
Marni har søskende på 7, det er på rækkefølge:
1. Zacharias Zachariassen født 1935 - hørende
2. Hermundur Zachariassen født 1937 - døv
3. Marni Zachariassen født 1938 - døv
4.-5. Tvillingesøstre: Hallbjørg Zachariassen - døv og Arnbjørg Antonisen (f. Zachariassen) - tunghør, født 1942
6. Flóvin Tyril (f. Zachariassen) født 1943 - hørende
7. Jan Tausen Zachariassen født 1952 - døv

Familien blev fotograferet sammen i 1959:
Bag fra venstre Zacharias, Hermundur, Marni og Flóvin.
Foran fra venstre Hallbjørg, Jákup, Jan, Annelena og Arnbjørg

Navnet Marni er blevet kaldt efter sin farmor Marin.

Marni blev født i Mortansstova, som vores forældres hus kaldes i Norðragøtu på Eysturoy på Færøerne.

Marni og hans barndomshjem Mortansstova

Norðragøtu i dag

Bygden Norðragøtu var meget lille på ca. 200 indbygger på hans tid, men har stor omtales i Færingesaga om en høvding, som kaldes Tróndur í Gøtu.
Sagaen fortæller at Tróndur (omkring 950-1030) kæmpede om at Færøerne skal være selvstændigt land, uafhængig af Norges styre.
Selvstændig sind har påvirket på alle mennesker i Gøtu, som består af 4 bygder: Norðragøtu, Gøtugjógv, Syðrugøtu og Gøtueiði.
Gøtu er Nordens største virksomhedsby pr. indbygger. I dag består af omkring 1.100 indbygger.
Marni er en af dem, som har selvstændig sind, som har præget hele hans liv.
Men på grund af døvhed, blev han nødt at gå på døveskolen i Danmark sammen med sin bror Hermundur, som er 1 år ældre end ham i 1946.
Senere kom tvillingesøstre til Danmark 1949 sammen med dem.

Han gik på døveskole, først i Kastelsvej i København, og siden i Fredericia-skolen i tiden fra 1946 til 1955.
Han og døve søskende Hermundur, Hallbjørg og Arnbjørg blev nødt til at rejse frem og tilbage hver sommer og hver vinter.
Det var en hård tid med masse gråd og længsel, når de skal rejse tilbage til Danmark, men større glæde at sejle hjem til Færøerne.
Større spændinger og glæde var, når horisonten af Færøerne kom til syne, det tog alligevel så længe indtil skibet ankom til kajen i Tórshavn. Man måtte kigge over masse mennesker, som stod og ventede på skibet nærmede kajen og holdt fastbundet.
Det var som et festligt øjeblik og masse oplevelser. Alle hænder rejste op og bevægede, som bød alle rejsende varmest velkommen til Færøerne. Var far eller mor der iblandt så mange mennesker? Flere bekendte mennesker og familie opstod imellem dem og vinkede hinanden. Nu blev der meget trang ombord, som alle ville se ned på kajen og hilste på hinanden og råbte, skibet lå lidt skæv mod kajen. Fordel for os døve var at forældre og hørende brødre kunne tegnsprog, som kan sende information over til os på skibet.
Da træbroen fæstede mellem skibet og kajen, og alle skyndte sig hen imod porten og alle blev så påtrængende, man måtte blive tålmodighed eller skubbede frem overbord på kajen i kø og mødte familien, bekendte. Alle kiggede på os, og vi kiggede på dem, nogen er blevet ændret og ældre efter et halvt år. Sådan oplevede Marni fra han var lille til han blev voksen. Han var 13 år gammel, da jeg blev født. Alle søskende var så spændende om jeg blev en dreng eller pige. Brødrene troede at jeg blev dreng, mens tvillingesøstre troede at jeg blev en pige. Marni blev så stolt som alle, da jeg blev født dreng, og han ville give mig navnet Jan efter seriebøger Jan. Marni blev færdig med skolen i 1955. Han troede at han blev blivende hjemme, men bud kom fra Danmark at Marni får en læreplads som murer i Fredericia. Han rejste tilbage til Danmark i 1956 og han blev udlært som murer i 1960.

  

Marni har bygget selv brændeovn i stuen i sit hjem

Han blev rodfæstet i Fredericia, men blev forelsket i den skønne Lisemarie Leerager fra Vejle, som de begge to blev fastbundet og gift i 1963, og de har fejret deres 45 års bryllup i april måned. Hans rodfæst i Fredericia måtte oprykkedes og flyttede til den skønneste Vejle og skønne naturomgivelser i Vejlefjord, som han blev forelsket i. De boede først i Havnegade 6 i nogle år, og som sædvanlig som selvstændig sind

Lisemarie og Marni glædede over sine børnebørn

Marni ville bygge eget hus ved hans murererfaring som håndværk, som han har skabt som tryg om deres hjem til hans kære kone og 2 børn i Bredballe, ca. 5 km fra Vejle centrum. Lisemarie har været meget god mod ham og hans familie.


   Jan og Marni foran hans dygtige håndværk!

Den ældste hedder Liane Marina Zachariassen født 1966 og den yngste hedder Benny Svend Zachariassen født 1969.

Jeg huskede Marni, da han kom hjem til Færøerne om sommeren 1957. Han hjalp forældre med at hø, og jeg fulgte ham holdende bag, da han slog græs. Jeg vendte min vej og gik mod gærde og faldt om, en stor sten kom vældende over min mave, jeg græd. Men han hørte ikke, men han følte sig at jeg er blevet væk og han så rundt og gik den rette vej hen til mig. Han følte som et lyn kraftig over hans krop og bårede sten væk af min mave. Senere forstod han ikke at han har båret denne sten og prøvede at bære den, men kunne ikke. Det må være Herren, som hjalp ham på overnaturlig måde. Jeg takker Herren for Hans underfulde omsorg, og Marni har erfaret og oplevet Guds nærværelse. Han er opvokset i kristent hjem, som forældrene har bedt meget for ham og alle søskende for Guds beskyttelse. Jeg huskede at han fortalte mig om en hypnositør forsøgte at hypnosere døve børn at blive stiv og åndsfraværende, men kunne ikke hypnosere Marni og Hermundur. Det er forklaring til Herrens beskyttelse mod det onde.

Jeg kom til døveskolen i København 1959, og jeg blev glad for at møde Marni nogle gange i Fredericia og Vejle. Jeg huskede godt, da han var stolt at vise mig frem til mange døve i døveforeningen i Fredericia og bad mig fortælle hvilken byer er den største i verden. Jeg fortalte Tokyo, New York og London med mennesketal. Det var ham, som har lært mig meget om forskellige ting, som gav mig meget viden. Men jeg flyttede tilbage til Færøerne i 1962 og døveskolen blev stiftet i Tórshavn. Jeg savnede Marni meget og var meget glad for at se ham nogle gange kom til Færøerne. Da Marni og Lisemarie blev gift i 1963, mine forældre rejste til Danmark, jeg græd meget og ville være med, men kunne ikke. Jeg følte som at familiebåndet blev splittet og fik ikke lov til at være med.

Marni har været meget aktiv i døveforeningen i Vejle i sit liv og fik æresmedlem og hædersgave fra Ole Jørgensens mindelegat. Han var også aktiv i døves lystfiskerforening, både i lokal- og hele landsforening. Han fik også æresmedlem derfra. Det var Marni, som har lært mig viden om døveforeningens virksomhed, som gjorde mig at stifte Deyvafelag Føroya (Døveforeningen på Færøerne) med andre døve. Marni var den, som fik døveslot fra kommunen til døves aktiviteter, som vi alle kunne fejre sammen her i dag!

Marni har 4 dejlige børnebørn og 1 oldebarn, som han holder meget af.
Liane har to børn, Sabrina og Christoffer. Sabrina har en datter Nekeisha.
Benny er gift med Susanne fra Sverige og to datter, Amalie og Daniella.

Lisemarie og Marni med sin familie om julen 2006

Oldefarsbarn Nekeisha

Brødrene Marni og Hermundur er jo stolte over færøske flag

Jeg og min kone Anne samt min familie ønsker Marni den store fødselsdag med Guds rige velsignelse i kommende tid. Lisemarie har en god mand og familien har en god far og abbi og langabbi. Stor hjertelig tillykke!

Jan